Niste naš član? Registracija                                         

Održivo krovopokrivanje

O OKOLIŠU

Još jedan aspekt naše korporativne odgovornosti koju nam je važno ispuniti je naš odgovor na klimatske promjene. Klimatske promjene su vjerojatno najvažniji izazov s kojim se cijeli svijet danas suočava.

Posljedice klimatskih promjena su vidljive te su sve izraženije diljem svijeta. Kroz naše globalne aktivnosti i mi smo s tim suočeni. Poput svih tvrtki današnjice, Gerard Roofs vodi računa o našem utjecaju na okoliš. Dok Vas s jedne strane nastojimo zaštititi od najgorih vremenskih nepogoda, s druge strane nastojimo procijeniti što možemo učiniti kako bismo smanjili utjecaj na okoliš tijekom proizvodnje, transporta i instaliranja proizvoda.

Uzmimo za primjer transport. Kompaktnost i mala težina Gerard krovnih ploča te efikasna metoda njihova pakiranja omogućuju smanjene kapacitete tijekom transporta u odnosu na istu količinu betonskih ili glinenih krovnih ploča. Gotovo da i nema lomova te je količina otpada tijekom dostave i instaliranja minimalna. Budući da su manje teški od tradicionalnih materijala, također zahtijevaju i manje strukturne potpore, što znači manje materijala i manje rada.

Vrijeme instaliranja krova je kratko, što rezultira s manje odlazaka do gradilišta. Stoga postoje brojni primjeri kako tijekom transporta, dostave i instaliranja Gerard krovovi čine znatno manje štete našem planetu.

Čelik je u potpunosti moguće reciklirati te je čelik materijal koji se na svjetskoj razini najviše reciklira. Industrija čelika reciklira čelik već 150 godina te prosječno reciklira oko 25% čelika. Čelik također uzrokuje minimalnu količinu otpada tijekom proizvodnje, izrade, instaliranja i rušenja. Više od 90% građevinskog čeličnog otpada se reciklira te je količina čelika koju reciklira tvrtka New Zealand Steel (NZS) između 10 i 15% ukupne proizvodnje.

NZS je jedina čeličana u svijetu koja čelik proizvodi iz crnog željeznog pijeska, rudače kojom obiluje unutrašnjost novozelandskog Sjevernog otoka. Sve sirovine koje NZS koristi nabavljaju se na Novom Zelandu. Čitav proces proizvodnje čelika obavlja se u čeličani u Glenbrooku, južno od Aucklanda. To je u potpunosti novozelandski proizvod.NZS ima rigorozne procese i prakse održivosti. Tvrtka posjeduje ISO 14001 ekološki certifikat te ju je Hatch Report, međunarodno tijelo, u svojem izvješću ocijenilo tvrtkom s najboljom praksom energetske efikasnosti. Također, tvrtka je dobila i nagradu Ministarstva okoliša zbog smanjene količine otpada. Čelik je otporan na potrese, ima male troškove održavanja te može biti dizajniran za toplinsku efikasnost. Kada se tome pridoda i održivost, tada se prednosti korištenja čelika umnažaju.